diumenge, 6 de maig del 2012

REFLEXIONS DE LA PAC 1


he de dir que ja havia experimentat el debat i l’eina CMAP per treballar la construcció de models mentals (amb els meus alumnes el vaig intentar introduir en els seus aprenentatges però s’han engrescat més amb una altra eina que també serveix per crear models mentals anomenada PREZI que té l’avantatge de permetre pujar imatges, vídeos, textos,...És més hipertextual).

Estic totalment convençut que ambdues metodologies són coherents amb la perspectiva constructivista de l’aprenentatge ja que amb la participació en el debat he pogut col·laborar amb la construcció de l’aprenentatge intercanviant conceptes, opinions, punts de vista, etc, amb els meus companys (és bastant motivador). He dut a terme processos de reflexió tant amb la elaboració del mapa conceptual com amb el debat que m’han fet prendre consciència del que ja sabia i de nous aprenentatges que han modificat algunes de les estructures mentals prèvies.

CONCLUSIONS DE L'ACTIVITAT 1


Veig, amb certa sorpresa, que tot i que no havia aprofundit en el tema de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a l’educació les respostes que dono no s’allunyen massa de les que donaria una volta treballats els continguts d’aquesta pac. El que sí es cert que el grau d’enteniment i comprensió és major.

Les respostes que possiblement canviaria serien les donades a la pregunta 5. Afegiria que a més de tots aquells instruments, eines, objectes,etc que ens permeten fer arribar millor el coneixement a les persones, també són mètodes i processos baix orientació orientació científica, amb un enfocament sistematitzat que ajudi a augmentar l’eficàcia i eficiència de la tasca educativa.

La contestació que clarament canviaria és la donada a la 10- DT1 ja que a hores d’ara he superat la visió determinista tecnològica o social. Per tant posaria una puntuació bastant més baixa. A la 10-TC1 tal vegada també baixaria la puntuació perquè penso que la tècnica per si sola no implica una millora en la construcció del coneixement sinó que els professionals de l’educació han de propiciar la interacció significativa de l’alumne amb la informació.



1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

Crec que el desenvolupament tecnològic i científic crea progrés econòmic, però no té per què anar associat a progrés social, ja que els beneficiats pot ser que siguin només uns quants i no la societat en la seva globalitat. Per tant, és necessari l’associació de l’ètica en l’ús i desenvolupament de la tecnologia i la ciència per al benestar social.



2. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Tota tecnologia, per sí mateixa, és neutra ideològicament. Ara bé, el seu             ús (com, i per a què es fa servir), està clar que pot tenir       connotacions ideològiques. Exemple: l’energia nuclear.



3.  Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Totalment d’acord. Estem en el món de la informació i la comunicació.



4. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Els avenços científics, tecnològics i també socials. Tot està             interrelacionat.



5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.

Tots aquells instruments, eines, objectes,etc que ens permeten fer arribar millor el coneixement a les persones.

Com i quan utilitzar i aplicar aquestes.



6. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.

El vídeo de la presentació de l’assignatura. L’elaboració d’aquest.



7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Totalment. La persona du a terme un aprenentatge significatiu quan aquest té sentit per a ell. És a dir, el pot contextualitzar.



8. Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

No



9. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents.

Crec que sí. I si no n’aprendré.







10. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)



TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __4____



CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___8___



TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___5_____



DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: _3____



CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __9___



DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: _0____



TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ___8____



DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___6___



TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____10____



DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___7_____





11. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

Els defensaria fins que no es demostrés el contrari.




CANVI CONCEPTUAL


 CANVI CONCEPTUAL.




PREMISSA: A partir de la lectura, anàlisi i reflexió del material recomanat i de la realització d’aquesta pac s’ha produït en mi un canvi conceptual respecte a la concepció de la relació entre la ciència, societat, tecnologia i educació i una reafirmació de la idea que la T.E pot ser molt adient per dur a terme aprenentatges significatius sempre que es tinguin en compte els mites que l’acompanyen i els elements que la fonamenten.



Domènech i Tirado m’han permès passar de la meva concepció interactiva de la relació entre tecnologia i societat (nou concepte que he après) per adoptar la perspectiva del teixit sense costures (també nou concepte) en la que tecnologia i societat són mútuament constitutius i definitoris. Una visió que m’ha fet entendre que aquests conceptes formen un tot inseparable.



Per altra banda Cabero m’ha fet aprofundir en les noves tecnologies i la seva capacitat per permetre la interactivitat i amb aquesta característica assolir el seu sentit didàctic i educatiu, ja que permeten l’alumne una adaptació major a les seves característiques (aprenentatges previs, psicologia, motivacions...).

Podria comparar el canvi conceptual que he experimentat durant la realització d’aquesta activitat amb l’adquisició del concepte de defensa amb ajuda quan era jovenet i jugava al bàsquet. La interacció i intercanvi d’impressions amb els meus companys i l’entrenador , la lectura de llibres de tècnica de joc, visualització de partit en directe i a la televisió, juntament amb l’assaig-error  em van permetre dur a terme l’aprenentatge i així construir un nou model mental del “jugar a bàsquet” que incloïa el concepte coherentment.



Per tant està clar que hem d’utilitzar la T.E, primer perquè formen part del nostre món (sense elles no s’entén aquest) i segon perquè ben utilitzades ajuden molt a assolir aprenentatges significatius.

NOU MAPA CONCEPTUAL

Miniactivitat 1.3 INFORME DE SÍNTESI


INFORME DE SÍNTESI.




El que primer em ve al cap ara, quan començo  a fer l’explicació i comparació dels meus mapes conceptuals, és l’elevat grau d’implicació i dedicació que m’ha comportat aquesta activitat.

Bé, començant doncs amb l’explicació, diria que el meu primer mapa conceptual és realment senzill on vull manifestar que els tres àmbits assenyalats interactuen per assolir l’objectiu de més benestar social. Tal vegada una visió massa utòpica que no té en compte la multiplicitat de factors que intervenen en aquestes interaccions i que baix el meu punt de vista seria massa pretensiós per part meva minimitzar-les a un únic objectiu.

L’article de Domènech i Tirado m’ha servit per comprendre el rellevant paper que per a la nostra societat juguen la ciència i la tecnologia, no essent possible entendre l’una sense les altres. Per això, al segon mapa conceptual destac la superació de la visió clàssica d’aquests tres conceptes, les aportacions de la psicologia per esbrinar la lògica de la ciència i analitzo les interaccions del trinomi societat, tecnologia i ciència, destacant la superació de les visions deterministes de la tecnologia i de la societat i inclús de la perspectiva interactiva per arribar a la concepció de “teixit sense costures” que nega la divisió entre el que és social, allò científic i la tecnologia (CTS), indicant que els tres conceptes estan dins una mateixa esfera amb interrelacions constants entre ells i que les relacions humanes estan impregnades per la constant presència tecnològica (Societat de la informació).

Posteriorment amb la lectura del mòdul “Educació i tecnologia: fonaments teòrics” de J.Cabero, he pogut relacionar aquesta societat de la informació amb la necessitat d’incorporar les noves tecnologies al món educatiu per aconseguir un aprenentatge realment significatiu. Per aconseguir-ho s’han de superar la visió mitificada d’aquestes i utilitzar-les a través d’una metodologia que implica un tractament més flexible del temps i els espais, aconseguir una implicació de l’educand i que els mestre es converteixi amb un dinamitzador d’un aprenentatge caracteritzat per una constant interacció de l’alumne amb la diversitat de codis de la informació. Per tant hem d’atendre els elements que fonamenten la tecnologia educativa.

Aquest punt crec que el tinc clar i de fet en el meu dia a dia professional és el que intento fer però també és cert que aquesta és la principal dificultat.