dilluns, 4 de juny del 2012

Disseny de l'activitat


DISSENY DE L’ACTIVITAT



TÍTOL DE L’ACTIVITAT
FEM UNA PEL·LÍCULA, UN DOCUMENTAL, UN TELEDIARI,...D’HISTÒRIA MODERNA?
DESCRIPCIÓ AGENTS PERSONALS
Els coordinadors de l’activitat són el mestre de suport i el tutor de 6è de Primària. Els alumnes són un grup de 6è d’educació Primària
DESCRIPCIÓ TECNOLÒGICA MEDIADORA
PDI, ordinadors portàtils, google docs, càmara, blog, programari lliure.
DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA DE PARTENÇA
Resulta que a l’escola es funciona amb llibres a totes les matèries. Ara a Coneixement del Medi ens toca estudiar el tema 9: “ El segle XX i el món actual”. Els alumnes esbufeguen. No tenen massa ganes de llegir el llibre, escoltar l’explicació del mestre, fer els exercicis, corregir-los...Per això ens plantegem la pregunta: com podríem treballar el tema, de manera diferent i més creativa, utilitzant les tic?

Estructuració: Aprofitant les ganes de sortir de la rutina del llibre de text, la seva capacitat creativa i les ganes d’alguns de descobrir i conèixer noves eines informàtiques, cream un context o espai de treball i d’interacció mediat per les tic per dur a terme una de les seves primeres aproximacions als fets geogràfics i històrics dels segles XX i XXI...
El problema no està molt definit. La no total estructuració i definició dóna mes llibertat d’acció als alumnes, així aconseguiré que els alumnes s’involucrin més en el problema, com si fos propi o definit per a ell mateixos.
Complexitat:., en aquest problema actuen moltes variables, interaccionen molts temes. El resultat dependrà de la capacitat de integració i manipulació d’aquestes.
Especificitat de camp: basat en les necessitats dels alumnes de treballar de manera diferent. Utilitzarem eines tic que dominen bastant bé i els engresquen més.

PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA ALS APRENENTS
El mestre, davant la visió de la desmotivació amb que afronten els alumnes el nou tema de medi del llibre de text, intenta plantejar una pregunta o problema interessant perquè ara sap molt bé que la motivació juga un paper molt important en l’aprenentatge. El mestre pregunta als alumnes el seu parer sobre com s’ensenya a l’escola. Cadascú dirà la seva. El mestre conclou amb una pregunta/problema: Fem una pel·lícula, un documental, un telediari...d’història moderna? Per dur-ho a terme es formaran grups de 4-5 alumnes establerts pel mestre.




CONTEXT DE L’ACTIVITAT
L’activitat va adreçada al tercer cicle d’Educació Primària per treballar conceptes, fets i principis relacionats amb els segle XX i XXI, juntament amb actituds com la col·laboració i ajuda.
CARACTERÍSTIQUES COGNITIVES, EMOCIONALS, ACTITUDINALS I FÍSIQUES DELS APRENENTS
Es tracte d’un grup classe de 23 alumnes (12 fillets i 11 filletes) amb un ampli espectre de diversitat. És un grup una miqueta mogut, gens amic de les rutines, amb dificultats per comportar-se correctament però també és cert que quant quelcom els engresca, fan molta feina
COMPETÈNCIES
  • Competència social i ciutadana: actitud d’ajuda, diàleg, col·laboració...


  • Competència en el tractament de la informació i competència digital: a través de la lectura de diferents fonts històriques, recerca d’informació, selecció d’informació, organització i interpretació d’aquesta i construcció d’informació pròpia... amb l’ajud de l’ordinador.
  • Competència per aprendre a aprendre: a través  del treball en equip, l’organització de la informació en resums, esquemes, mapes conceptuals i també contar-ho oralment.
  • Competència cultural: coneixement de la manifestacions culturals pròpies dels segles XX i XXI.
  • Competència en autonomia i iniciativa personal: jam hauran de prendre decisions des del coneixement dels continguts, la planificació autònoma i creativa del treball.
OBJECTIUS
  • Identificar d’alguns esdeveniments i personatges rellevants de la història d’Espanya i del món en general del segle XX i XXI.
  • Reconèixer les característiques de les societats dels segles XX i XXI.
  • Utilitzar diferents fonts històriques.
  • Valorar del paper de les persones en el devenir de la història.
  • Identificar trets significatius de les maneres de viure de la societat dels segles XX i XXI.
  • Desenvolupar habilitats per a l’avaluació crítica i l’adquisició de nous coneixements.
  • Desenvolupar el raonament eficaç i creatiu.
  • Promoure en l’alumne la responsabilitat dels seu propi aprenentatge.
  • Estimular el sentit de col·laboració com a membre d’un equip per aconseguir una meta comú.
  • Dur a terme actituds de diàleg, de resolució de conflictes, de l’assertivitat...per facilitar la comunicació, el benestar del grup i la realització de la tasca.

CONTINGUTS
  • Identificació i descripció d’alguns trets econòmics i culturals de la societat espanyola i del món del segle XX i XXI.
  • Participació activa en l’aprenentatge, respectant la diversitat d’opinions i col·laborant amb els altres.
  • Anàlisi dels esdeveniments històrics dels segles XX i XXI.
  • Recerca d’informació per resoldre el problema plantejat.
  • Ús responsable de les TIC.
  • Actitud d’escolta i respecte a les opinions dels companys.
  • Utilització d’internet per a la cerca d’informació (imatge, text i audio). Tractament de la informació.
FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA
Crec que aquest projecte és molt significatiu  i engrescador per als alumnes ja que ens trobem davant un problema a solucionar a través d’eines digitals, inventiva i poder creatiu. Han de buscar informació per poder crear quelcom interessant i relatiu a la història dels segles XX i XXI, per tant parlem d’un aprenentatge per descobriment, on el mestre no actua de manera clàssica (expositiva) sinó que els alumnes hauran de buscar i aprendre el material que volen exposar. Aquesta manera d’aprendre implica que cadascú parteix del seu punt real de coneixements i per tant va establint relacions significatives en el que ja sap i les noves informacions. Així podem concloure que és absolutament necessària  la participació activa de l’aprenent per dur a terme aquesta activitat, per tant estem davant la concepció constructivista de l’aprenentatge.
PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS
·         Motivació inicial: plantejament del problema
·         Pluja d’idees en el grup i decidir què volen fer.
·         Organitzar el treball (escriure les passes que s’han de fer i qui les ha de fer).
·         Mans a l’obra.
·         Més o manco 10 sessions. Tenen la possibilitat de quedar fora de l’escola.
CRITERIS DE VALORACIÓ
  • Capacitat d’organització i reflexió sobre el que volen fer.
  • Respecte als companys i a les diferents idees.
  • Exposició clara i lògica dels continguts del treball.
  • Prova d’avaluació escrita.
  • Capacitat de comunicar el que han après abans d’exposar els treballs.

TEMPORALITZACIÓ
Tercer trimestre, 10 sessions, mes de juny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada