diumenge, 4 de desembre del 2016

LES INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES

La teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner :Howard Gardner ha sostingut que el concepte tradicional d'intel·ligència és massa limitat i que tenim múltiples intel·ligències totes elles importants, que l'educació hauria de considerar de manera equitativa perquè tots els nens poguessin optimitzar les seves capacitats individuals. A la pràctica, no tots aprenem de la mateixa manera ni tenim els mateixos interessos i en un món canviant com l'actual, en què la diversitat d'informació és una realitat, l'elecció resulta inevitable.Les implicacions educatives de la teoria de les intel·ligències múltiples són enormes. Està suggerint als docents la necessitat d'aplicar estratègies pedagògiques més enllà de les lingüístiques i lògiques que predominen a l'aula i d'adoptar enfocaments creatius que s'allunyin de les tradicionals distribucions de taules en files i columnes amb el professor davant (i en moltes ocasions per sobre), de les pissarres o de la dependència excessiva dels llibres de text. Els nous temps requereixen entorns que fomentin la creativitat i la col·laboració.

Identificar les fortaleses dels nens en lloc de les mancances, que és el que s'ha fet normalment, hauria de permetre una planificació educativa adequada.

EXEMPLE PRÀCTIC

  • Expliquem el principi d'Arquímedes: "Tot cos submergit parcialment o totalment en un fluid experimenta una força (empenta) ascendent igual al pes del fluid desallotjat". Debatem aquest enunciat i el relacionem amb les lleis de Newton aplicades a un fluid (lingüística).
  • Deduïm i analitzem l'expressió matemàtica del principi E = mg = DVG (E és l'empenta, m la massa de fluid desallotjada, g l'acceleració de la gravetat, d la densitat del fluid i V el volum del fluid desallotjat) i resolem problemes específics en els quals intervingui aquesta relació (logicomatemàtica).
  • Proposem una imatge visual del principi d'Arquímedes: "Imagineu el que passa quan un tros de suro el submergim a l'interior d'un recipient amb aigua" (s'accelera cap a la superfície on flota parcialment a causa de que la força de l'aigua cap amunt supera a la força gravitatòria). Podem posar un vídeo en el qual es visualitza el desplaçament d'un submarí alterant el seu pes a través d'un sistema de tancs que poden emmagatzemar aigua o aire (espacial).
  • Realitzem experiments al laboratori en els quals es manipulen diversos objectes submergint-los en recipients amb líquids diferents i es mesuren els pesos dels mateixos fora i dins el recipient per comparar les respectives forces d'empenta (cineticocorporal).
  • Preguntem als alumnes que senten quan estan a la banyera. "Teniu la sensació que podeu moure les cames amb més facilitat?". Podem traslladar l'anàlisi a quan es submergeixen, neden o suren a la piscina (intrapersonal).-
  • Es realitzen les activitats en equip per analitzar els resultats conjuntament tenint en compte les opinions de cada un dels integrants (interpersonal).
  • Debatem les raons per les quals els vaixells s'enfonsen (a l'estar fabricats principalment d'acer quan s'inunden no desallotgen aigua amb el que no experimenten l'empenta cap amunt) i analitzem les repercussions mediambientals (naturalista).
  • Es fa repetir rítmicament, o acompanyant la recitació amb algun instrument musical, la següent ajuda mnemotècnica: "cos dins, fluid fora, empenta amunt, pes baix" (musical).

La teoria de les intel·ligències múltiples promou un aprenentatge per projectes per part dels alumnes que els proporcioni oportunitats per millorar la comprensió de conceptes i habilitats al servei de nous objectius, principalment el de preparar-se per a la vida adulta. Tot a favor d'activitats interdisciplinàries motivadores centrades en l'alumne i de llarg termini, en lloc de les típiques lliçons curtes i independents. Segons Gardner, "els projectes proporcionen a l'estudiant l'oportunitat d'estudiar un tema en profunditat, de plantejar-se preguntes i explorar les respostes i de determinar la millor manera de demostrar l'experiència acabada d'adquirir" (Gardner, 2005). Constitueixen una alternativa als exàmens tradicionals perquè el progrés de l'alumne s'avalua analitzant l'evolució del seu rendiment. Aquest procés d'aprenentatge es pot documentar en registres (portafolis) que indiquin la implicació de l'alumne en els diferents projectes o activitats. Tot en consonància amb un aprenentatge significatiu en què el currículum i l'avaluació estan integrats.






https://escuelaconcerebro.files.wordpress.com/2013/05/tabla-de-inteligencias-mc3baltiples3.jpg